Karvalehti lehdissä

Seuraavat otteet vuosilta 2001–2008 ovat vain näyte lehdistön karvalehti-uutisoinnista, mutta eivät suinkaan kattava ilmiön kuvaus. Lehtiartikkelit-sivulta löytyy arkisto yhdistyksen toiminnan uutisoinnista.

”Karvalehtilautat suurena harmina veden virkistyskäyttäjille. Pintaan nousseet paksut lautat ovat niin tiiviitä, että lauttaan sotkeutuessaan on siitä hankala päästä irti ihmisen kuin vesilinnunkin. Uiminen on karvalehden seassa suorastaan mahdotonta. Soutuveneellä liikkuminen on hankalaa, puhumattakaan moottoriveneestä, jonka potkuri tukkiutuu karvalehden varsista.”Näin kuvasi karvalehteä ympäristökeskusken työmaapäällikkö Teijo Taipale.

”Karvalehti uhkaa täyttää Joutsan Myllynlahden – Vesikasvi karvalehti ajelehtii paksuina lauttoina pitkin Joutsan Myllynlahtea. Ympäristökeskus aloittaa raivaamisen toden teolla ensi viikon alussa”, kirjoitti Itä-Häme vuonna 2001.

”Karvalehti sikiää harmiksi asti Joutsan Myllynlahdella, parissa vuodessa kasvi on lisääntynyt muutamasta aarista kymmeneen hehtaariin”, kirjoitti puolestaan Keskisuomalainen vuonna 2001.

”Karvalehti on levinnyt Joutsan Myllylahdella tänä kesänä noin kolmen hehtaarin alueelle. Suuntaus on oikea, sillä huippuvuonna 2001 kasvi valloitti Myllylahdesta peräti kymmenen hehtaarin alueen. Vaikka ympäristökeskus on poistanut karvalehteä joka vuosi, siitä ei ole päästy kokonaan eroon”, kirjoitti Keskisuomalainen vuonna 2003.

”Jo neljältä edelliskesältä tuttu, mutta ei-toivottu vieras on saapunut jälleen Joutsaan. Ensimmäiset havainnot Myllynlahden karvalehtikasvustosta ilmoitettiin kuntaan toissa viikolla. Vain viime vuonna sadesäät pitivät kasvin aisoissa” kirjoitti Itä-Häme vuonna 2005.

”Karvalehti on vallannut jo kuusi hehtaaria Myllynlahdesta. Taisto Kuitunen on Myllynlahden ranta-asukkaana seurannut tilanteen kehittymistä alusta alkaen. Kuitunen tietää, että kasvi muhii pinnan alla ja nousee taas pintaan vasta kelien lämmettyä. Kylmän tullessa kasvi vaipuu takaisin syvyyksiin, kunnes taas tulee esille seuraavana kesänä. Hän vaatii monien muiden ranta-asukkaiden tukemana kalankasvatuslaitoksen päästöjä pienennettäväksi. – Kyllä laitos siinä saa olla, kunhan vain puhdistaa vetensä. Vaaditaanhan nykyisin jokaisen mökki- ja omakotitaloasujankin puhdistamaan jätevetensä haja-asutusaluillakin, ihmettelee Kuitunen.” Näin Joutsan Seudussa vuonna 2007.

”Joutsan Myllynlahdella rehottavalle karvalehti-vesikasville on tehty viime viikolla kunnolla kiusaa. Joutsan osakaskunta poisti lahdelta 60-70 kuutiota karvalehtimassaa kolmen päivän aikana”, kirjoitti Joutsan Seutu vuonna 2008.