Pekan kynästä: Lopussa Kiitos Seisokoon!

Joutsan seudun ranta-asukkaat ja vesien käyttäjät ovat olleet viime päivinä harvinaisen hemmottelun kohteena. Monen vuoden puurtamisen, jaarittelun ja vedättämisen jälkeen kunnan nykyinen johto tarttui talikkoon ja pani asiat oikeaan tärkeysjärjestykseen. Taimen Oy:n hakiessa jatkolupaa jätevesiensä suruttoman juoksutuksen jatkamiseksi, Joutsan kunnanhallitus – Pekka Huikon johdolla – otti määrätietoisen ja voimakkaan kannan, vaatien lausunnossaan jätevesien puhdistamista ja nykyaikaisen kiertovesijärjestelmän käyttöönottoa kalanpoikasten teollisen kasvattamisen ehdoksi.

Kunnan lausunto, ranta-asukkaiden muistutukset ja mielipiteet, osakaskuntien ja Suonteen kalatalousalueen muistutukset, mutta ennen kaikkea Joutsansalmi-yhdistys ry:n perusteltu kannanotto ovat kaikki samansuuntaisia. Jätevedet on puhdistettava tai sitten etsittävä Myllylahtea soveliaampi paikka kalanpoikasten tehokasvatukselle.

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan aluehallintoviranomaisen ratkaisua lupa-asiassa. On selvää, että ELY-keskuksella on myös oma sanansa sanottavana. On silti varauduttava valituskierrokseen, kuten olemme Taimen Oy:n kanssa tottuneet. Viimeksi vähäisenkin fosforipäästöjen vähennyksen aikaansaaminen kesti kolme vuotta, valitusten käydessä läpi kaikki oikeusasteet. Nyt on kuitenkin merkkejä ilmassa siitä, että prosessi johtaisi merkittävään vesistön tilan ja asuinympäristön parantumiseen. Sen me näemme aikanaan.

-Pekka Patosaari

Kategoria(t): blogiteksti. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *