Karvalehti tai tankeakarvalehti (Ceratophyllum demersum syn. Ceratophyllum apiculatum) on juureton vesikasvi, joka kelluu vedessä ja imee ravintoa lehdillään. Sitä tavataan eri puolilla maapalloa, ja se kestää lämpötiloja 10-28 °C ja pH:ta 6-9. Karvalehti on myös suosittu akvaariokasvi. Se kasvaa hyvissä oloissa todella nopeasti, jopa kaksi senttiä päivässä, jos valoa ja ravinteita on riittävästi.
Rehevillä järvillä karvalehti voi kasvaa sellaisiksi massoiksi, että se haittaa järvien virkistykäyttöä. Koska karvalehdellä ei ole juuria, ja se lisääntyy pienistäkin pätkistä, kasvin hävittäminen niittämällä on vaikeaa.
(Lähde: Wikipedia)
Karvalehti on keijukasvi eli se kasvaa välivedessä pohjan ja pinnan välimaastossa. Talveksi se laskeutuu pohjaan ja kesällä veden lämmitessä riittävästi se nousee pintaan suurina lauttoina. Karvalehdellä ei ole juuria, mutta se voi silti kasvaa yli metrin mittaisiksi varsiksi. Se saa tarvitsemansa hapen vedestä myös pintaan noustuaankin.
Karvalehti on nopea lisääntymään. Se voi tehdä sen sekä suvullisesti että myös yksinkertaisesti irronneista silmuista tai jopa lehden palasista. Siksi karvalehteä on hyvin vaikea tuhota vain poistamalla kasvin osia.
Karvalehti vaatii rehevöityneen vesistön viihtyäkseen. Koska runsas kasvillisuus kuluttaa paljon happea, se myös irroittaa fosforia ja muita ravinteita pohjakerroksista. Syntyy helposti itse itseään ruokkiva noidankehä, jollei ravinteisuutta saada kuriin.